27 Şubat 2011 Pazar

Şimdi de sırada; 9 Nisan 2006'da yazdığım ama yayınlanmayan bir kültür-sanat haberim var !



Uluslararası Ankara Müzik Festivali, izleyicisine 23’üncü kez “merhaba” dedi

Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin bu yılki açılışı, Kahire Senfoni Orkestrası’nın verdiği senfonik müzik konseriyle yapıldı.

Merve Ertekin

Sevda – Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen ve Avrupa Festivaller Birliği üyesi olan Uluslararası Ankara Müzik Festivali’nin, bu yıl 23’üncüsü yapıldı. İlk başladığı günden bu yana “Ankara Baharı Müzikle Daha Güzel ” sloganıyla her yıl farklı etkinliklerle tekrarlanan festival, 4 – 29 Nisan tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu ve Devlet Resim Heykel Müzesi Salonu’nda, Ankaralı izleyicilerin beğenisi çerçevesinde belirlenen, senfonik müzik, oda müziği, modern bale, modern dans, koro, folk-pop, caz, folk-caz, nostalji, etnik müzik-dans, klasik bale kategorilerinde Ankara’daki sanatseverlerle buluştu. Bu kategorilerin her birinde alanında başarılı ve dünyaca tanınmış sanatçıları konuk eden festival kapsamında 25 günde 21 farklı etkinlik gerçekleşti. Festival’de Ankara, 20 ülkeden toplam 450 sanatçıya ev sahipliği yaptı.

“Nil’in İncisi”
Sevda - Cenap And Müzik Vakfınca organize edilen 23.Ankara Uluslararası Müzik Festivali, Şef Christoph Müller yönetimindeki Kahire Senfoni Orkestrası ve Piyanist İdil Biret’in, Milli Eğitim Bakanlığı Şura Salonu'nda birlikte verdiği senfonik müzik konseriyle başladı. Türkiye’ye ilk defa gelen, “Nil’in İncisi” diye de anılan Kahire Senfoni Orkestrası, geçtiğimiz yıl Kahire’de İdil Biretle gerçekleştirdikleri konserlerini bu kezse Ankara’da, festival için tekrarladı. Biret, orkestra ile Kahire için bestelenen Saint – Seans 5. konçertoyu seslendirdi.

“Ankara’nın bir standart konser salonuna ihtiyacı var”
Sevda-Cenap And Müzik Vakfı Başkanı Mehmet Başman, konser öncesinde yaptığı açılış konuşmasında, Ankara'da uluslararası bir etkinliğin eksikliğini giderme konusunda kendilerine destek olan sanatseverlere teşekkürlerini iletti. Başman, Ankara'nın standart konser salonu ihtiyacına dikkat çekerek, maddi zorluklara karşın festivali her sene daha da geliştirerek devam ettirdiklerini dile getirdi. Bu yılki festivale T.C Merkez Bankası, Milli Piyango İdaresi, Garanti Bankası, Ankara HiltonSa Oteli ve daha bir çok kurum katkıda bulundu. Açılış konseri öncesinde 75. kuruluş yıldönümü nedeniyle etkinliğe katkıda bulunan T.C. Merkez Bankası’nın tarihi hakkında da bilgi verildi.

Yıldız İbrahimova, 30’uncu sanat yılını festivalde kutladı
Festivale Kahire Senfoni Orkestrası Senfonik Müzik Konseriyle, Pelin Halkacı – Ruşen Güneş Keman – Viyola İkilisi Oda Müziği Konseriyle, Kiev Balesi Don Kişot adlı klasik bale temsiliyle, Enno Voorhorst gitar resitaliyle, Luıgı Cınque Topluluğu "Lazio’nun Şarkıcısı" adlı folk-pop konserle, O.More Dans Topluluğu modern bale temsiliyle, Tuck&Patti caz müzik konseriyle, Jerusalem Quartet oda müziği konseriyle, Afrikalı adlı topluluk etnik müzik/dans gösterileriyle, Erkan Oğur ve Telvin Grubu folk-caz konserleriyle, Klasik – Avangard Oda Orkestrası oda müziği konseriyle, Exaudı adlı Koro şarkılarıyla, Burçin Büke piyano resitaliyle, Joanne Shenandoah, vokal  ve Kevin Locke Natıve Amerıcan Dance Ensemble adlı etnik müzik dans gösterileriyle, Jeane Manson Nostalji adlı konseriyle, "Festival Strings Lucerne" Oda Orkestrası oda müziği konseriyle, Klangfabrik Wien oda müziği konseriyle, "Compagnie Gang Peng" dans topluluğu modern dans gösterileriyle, Yıldız İbrahimova "30. Sanat Yılı"nı festival sahnesinde kutladığı caz müzik konseriyle, Bilkent Akademik Senfoni Orkestrası senfonik müzik konseriyle katıldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder