29 Nisan 2011 Cuma

20 MART 2011'de İzlediğim "ÇELİK MANOLYALAR" Adlı Tiyatro Oyunu Hakkında Yazdığım Eleştiri Yazım

BİR Lütfen Anasayfa için Tıklayınız >>> OYUNU
ÇELİK MANOLYALAR
Unutmamamız gereken bir şey var; "Hayat devam ediyor!.."
Çelik Manolyalar, duygu yüklü bir kadın hikayesi… Kadınların dostlukla, dayanışmayla her zorluğun üstesinden zor da olsa gelerek; yaşamaya devam edebilmelerini anlatıyor.
Bir kuaför salonunda geçen oyunda; Şenay Gürler, Suna Keskin, Oya İnci ve Suzan Aksoy gibi başarılı oyuncuların yanında Dicle Alkan ve Nilay Duru da, iki genç yetenek olarak başarılı bir oyunculuk sergiliyorlar tiyatro seyircisine. Ben, özellikle Shelvey karakterini canlandıran Nilay Duru'nun oyunculuğuna bayıldım.
Öğrendim ki; manolya her daim yeşil kalan bir çiçekmiş. Yapraklarını döker, yeniden açar ama yeşilliğinden hiç ödün vermezmiş. İşte bu oyunda yaşam hikayelerini izlediğimiz altı kadının da 'çelik manolyalar' olarak adlandırılmasının nedeni de bu olsa gerek! Birçok acı yaşıyorlar, birçok zorluk çekiyorlar; en büyük acı olan ölüm acısını yaşıyorlar fakat tüm bunlara rağmen; çelik gibi güçlü olmaya çalışarak yaşamaya devam ediyorlar…
Aslında, oyunda; şeker hastası olduğu için bebek sahibi olmaması gereken Shelvey'nin, bebeğini dünyaya getirdikten sonra böbreklerinin iflas etmesi ve bunun sonucunda yaşama veda etmesi eksen alınarak; "hayatın her şeye rağmen güzel olduğu", "yaşamın her zorluğa karşın yaşanmaya değer olduğu" anlatılmak isteniyor… Shelvey'nin ölmeden önce söylediği şu söz; "Çelik Manolyalar" adlı bu oyunun ana fikri bence:
"Hayat devam ediyor!.."
Merve Ertekin

2 yorum:

  1. http://test.teknolojim.com/web_18641_1/entitialfocus.aspx?primary_id=7218&type=1310&target=categorial1&detail=single&sp_table=&sp_primary=&sp_table_extra=&openfrom=sortial

    YanıtlaSil
  2. Yazım Tiyatrokare'nin internet sitesinde yukarıdaki linkte yayınlanmıştır.

    YanıtlaSil