28 Nisan 2011 Perşembe

Üniversite 1'inci sınıftayken yazdığım bir haber :)

Yaşamın aynasıdır tiyatro

Bu yıl ana teması, “Yaşamın aynasıdır tiyatro” olarak belirlenen festivali düzenleyen
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakfı’nın (TAKSAV) Başkanı Abdullah Kahraman, festivalin düzenlemesindeki temel amacın “Her türlü oyunu Ankaralıya seyrettirmek, sergileyecek salon bulamadığı için seyirciyle buluşamayan tiyatro topluluklarının seyirciyle buluşmasını sağlamak” olduğunu söyledi.

Merve Ertekin

10.Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakfı’nın (TAKSAV) Ankara Şubesi tarafından, 38 yerli, 2 yabancı tiyatro topluluğunun katılımıyla 18 Kasım – 5 Aralık tarihleri arasında  gerçekleştirildi.

Festivalin bu yıl 10’uncusu düzenlendi
TAKSAV tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen festivalde sahnelenen oyunlar arasında; İki Oda Bir Sinan (Tiyatro Kare), Süleyman ve Öbürsünler (Semaver Kumpanya), Yolcu (Nazım Oyuncuları), Kumarbazın Seçimi (Kent Oyuncuları), Dobrinja’da Düğün (Tiyatro Pera), Felek Bir gün Salakken (Ortaoyuncular), Araf‘ta (Ahşap Çerçeve Kukla Atölyesi) vardı. Oyunların, Devlet Tiyatroları sahneleri, Fransız Kültür Merkezi, Migros Sanatolia Sahnesi, TAKSAV’ın kendi salonu, Ekin Sanat Merkezi ve yeni açılan Devlet Opera ve Balesi – Leyla Gencer Sahnesi‘nde sahnelendiği festivalin düzenleme komitesi başkanı Yener Aksu’ydu.

Festivalde “Küp” ve “Beden Ayetleri” isimli iki sokak oyunu da izleyicilerle buluştu. Ankara’da bulunan Gülüm Pekcan Dans Stüdyosu‘nun Dans Tiyatrosu da bir temsil sahneledi. Amerika ve Avrupa‘da “Tiyatro Sporu” adı ile seyircilere sunulan gösteri türünün bir örneği de Mahşer-i Cümbüş tarafından sahnelendi.

Açılış Beden Ayetleri adlı sokak oyunuyla yapıldı
Festivalle ilgili olarak Görünüme konuşan TAKSAV’ın Ankara şubesi Başkanı Abdullah Kahraman, ”Bu festivali her yıl düzenliyoruz, düzenlemekteki temel amacımız, her türlü oyunu Ankaralıya seyrettirmek, sergileyecek salon bulamadığı için seyirciyle buluşamayan tiyatro topluluklarının seyirciyle buluşmasını sağlamaktı“ dedi. Sözlerine, festivale profesyonel tiyatro toplulukları, üniversite tiyatro grupları, amatör tiyatro grupları  ve belediyelerin  tiyatro gruplarının karma olarak katıldığını söyleyerek devam eden Kahraman, açılışı “Beden Ayetleri” adlı sokak oyunuyla yaptıklarını ifade etti. Kahraman, festivale bu yılki katılımın geçen yılkine göre daha düşük olduğunu, bunun nedeninin katılacak yabancı grupların geç belli olması dolayısıyla broşür ve afişlerin geç basılması ve de Altındağ ve Leyla Gencer sahnelerinin ulaşımının güç olması olduğunu dile getirdi. “Ama buna rağmen 10,000 civarında Ankaralı oyunları izledi “ dedi.

“Gençlerin tiyatro izleme isteği diğer insanlarınkine göre daha fazla.”
Kahraman, festivalin 11’incisinin Kasım 2006’da  yapılmasını planladıklarını ve hazırlıklarına şimdiden başladıklarını söyledi. Öğrencilerin festivale katılımının çok olduğunu, gençlerin tiyatro izleme isteğinin diğer insanlara göre daha fazla olduğunu gözlemlediklerini anlattı. Festivalin, Kültür Bakanlığı, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Çankaya Belediyesi gibi kurumların katkılarıyla gerçekleştirildiğinden bahseden Abdullah Kahraman, bunun yanı sıra festivale katkısı olan gönüllü öğrencilerin de gişede, broşür dağıtımında ve oyunculara rehberlik yapmada yardımı olduğunu kaydetti.

Yağan yağmur engel olamadı
Bu yılki festivalde en çok seyirci toplayan oyunun, Oyun Atölyesi tarafından sahnelenen, Jeanne D’Arc’ın Öteki Ölümü, olduğunu ifade eden Kahraman, “Fransız pandomim de çok izleyici aldı. Fransızca olarak sahnelenen oyuna, Fransızca okuyan öğrencilerin yüzde 70’i geldi“ dedi. Abdullah Kahraman, oyunların Ankara seyircisinden gördüğü talebin en güzel örneğinin, Yeni Sahne önünde sahnelenen “Beden Ayetleri” adlı sokak oyununu yağmur altında yüzlerce kişi tarafından seyredilmesi olduğunu dile getirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder