4 Mayıs 2011 Çarşamba

2005 yılında yazdığım bir haberim :

Atatürk ve Cephe Fotoğrafları Ankara’da sergilendi


Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 86’ncı yılı kutlamaları çerçevesinde hazırlanan “Atatürk ve Cephe Fotoğrafları” adlı fotoğraf sergisi ziyaretçilerini daha önce hiç görmedikleri karelerle buluşturdu.

Merve Ertekin

Gazeteci ve Atatürk fotoğrafları derleyicisi Fahri Özdemir’in arşivinden alınan toplam 100 adet fotoğraf, Ankara Büyükşehir Belediyesi Güzel Sanatlar Galerisi’nde, 23–30 Aralık tarihleri arasında sergilendi.

Belya (Ankara Büyükşehir Belediyesi yayın organı) genel müdür yardımcısı Adil Yıldırım, “Fahri Bey’in elinde böyle bir arşiv olduğunu öğrendik ve bu fotoğrafların büyütülüp sergilenmesini kararlaştırdık” dedi. Yıldırım, fotoğrafları sergilemekteki amaçlarının, “Görülmemiş Fotoğraflarda Atatürk” sergisinin ardından, bu fotoğrafları da Ankara’da yaşayanların görmesini sağlamak olduğunu belirtti.

Serginin açılışı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından yapıldı. Gökçek; açılış konuşmasında serginin, Atatürk’ün Ankara’ya geldiği tarih olan 27 Aralık dolayısıyla, Ankaralıların bu fotoğrafları görmeleri için açıldığını söyledi.

“Bu dönemde daha çok Atatürklere ihtiyaç var”
Sergi hakkında Görünüm'e konuşan Fahri Özdemir, bu sergide olduğu gibi daha önce sergilenen “Görülmemiş Fotoğraflarda Atatürk” başlıklı fotoğraf sergisinde de, Ankaralılarla buluşan fotoğrafların kendi koleksiyonunda yer alan fotoğraflardan oluştuğunu ifade etti. Özdemir, “Atatürk ve Cephe fotoğraflarını, ülkemizin nasıl da zor aşamalardan geçtiğini, bu aşamalardan geçerken nelerin verildiğini insanların görmesi için sergiliyorum. Sanırım, bu dönemde daha çok Atatürklere ihtiyaç var” dedi. 

Tarihi anlatan siyah beyaz kareler
Aralarında Büyük Taarruz, Sakarya Meydan Muharebesi, Kurtuluş Savaşı ve Birinci Dünya Savaşı'ndan siyah beyaz karelerin de yer aldığı fotoğraf sergisi ziyaretçilerine belki daha önce duymadıkları, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı askerlerinin başlıca yiyeceğinin peksiment olduğu gibi bilgiler de verdi. Sergide yer alan Atatürk’ün bir sözü de şöyleydi: “Dürüst ve açık olan dış politikamız özellikle barış fikrine dayanır”.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder