26 Şubat 2011 Cumartesi

Aytaç Yalman diyor ki :

"Atatürk, 1933 yılında ünlü 10'uncu yıl Nutku'nda güzel sanatlar ile ilgili olarak 'Türk
      milletinin tarihi bir vasfı da güzel sanatları sevmek ve onu yükseltmektir. Bunun içindir ki milletimizin yüksek karakterini , yorulmaz çalışkanlığını, yaradılıştan gelen zekasını, ilme bağlılığını, güzel sanatlara sevgisini, milli birlik ruhunu sürekli ve her türlü vasıta ve tedbirlerle başlayarak geliştirmek milli ülkümüzdür' demiştir.
      Atatürk; kararlı, canlı, sürekliliği olan bir kültür ve sanat politikası oluşturmuştu."
17.02.2006
Cumhuriyet Gazetesi

"Mustafa Kemal Atatürk, Ankara'da modern bir opera binası yapılmasını planlara koydurtmuş olmasına rağmen bugün Ankara, hala modern bir opera binasından yoksundur. 1948 yılına gelindiğinde İnönü'nün ilgisi sayesinde sergi evi binası operaya dönüştürülmüştür.
      Atatürk, Batı'nın bir çağa sığdırdığı Rönesans  ve Aydınlanmayı on yılda başarmıştır. Güzel sanatların gelişmesi ve halkın günlük yaşamında bir ölçüde yer alabilmesi, Atatürk ve Atatürkçü kültür ve sanat politikasının muhteşem bir ürünüdür.
Sanat ve onun önemli bir unsuru müzik; görmeyi, bilinçlenmeyi, düşünmeyi, sorgulamayı ve onun sonucu eleştirmeyi, dolayısıyla sağlıklı bir değerlendirme yapmayı öğretir insanlara."
18.02.2006
Cumhuriyet  Gazetesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder